3ο 3μηνο εγκυμοσύνης

Για το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική η παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου. Το έμβρυο εξαρτάται αποκλειστικά από τη λειτουργία του πλακούντα.

Η εξέταση που μας καθησυχάζει για την ομαλή λειτουργία του πλακούντα είναι η εξέταση Doppler. Με τη χρήση του υπερήχου μπορεί να μετρηθεί η ροή του αίματος στον ομφάλιο λώρο. Σε περίπτωση ανεπάρκειας του πλακούντα η ροή του αίματος είναι μειωμένη, πράγμα που έχει αντίκτυπο στο έμβρυο και δεν το αφήνει να αναπτυχθεί σωστά. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε αν το μωρό μας βρίσκεται σε μια άνετη κατάσταση για την ανάπτυξή του ή αντίστροφα σε μια κατάσταση στρεσογόνου δίαιτας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν προληφθεί έγκαιρα. Το πόσο άνετα νιώθει ένα μωρό στην κοιλιά της μητέρας το βλέπουμε και από την εξέταση που λέγεται βιοφυσικό προφίλ. Αυτή η εξέταση γίνεται στο femina σε εβδομαδιαία βάση μετά το πέρας των 36 εβδομάδων κυήσεως. Σε συνδυασμό με την υπερηχογραφική εξέταση η γυναίκα συνδέεται με ένα μηχάνημα που καταγράφει την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου. Με αυτή τη διαδικασία παρατηρούνται οι διακυμάνσεις και συγχρόνως τυχόν συσπάσεις της μήτρας που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ηρεμία του εμβρύου ειδικά εάν αυτό δεν αναπτύσσεται ομαλά ή είναι λιποβαρές.

Στο femina λοιπόν δίνεται μεγάλη σημασία όχι μόνο στο τι αισθάνεται και νιώθει η γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της αλλά περισσότερο και στο πως νιώθει το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της μητέρας του.

Ο καρδιολογικός έλεγχος του εμβρύου αρχίζει κατά το 1ο τρίμηνο παρακολουθώντας παράλληλα την ανάπτυξη του εμβρύου και τη διαμόρφωση της καρδιάς του και ολοκληρώνεται στο 2ο τρίμηνο με την εξέταση που καλείται β΄ επιπέδου.

Στο femina χάρη στους υπερήχους υψηλής ευκρίνειας και στην εξειδίκευση του γιατρού Κου Βαμβακάρη στην εμβρυική καρδιολογία πραγματοποιείται λεπτομερής καρδιολογικός έλεγχος στο έμβρυο σε όλες τις γυναίκες και όχι μόνο ως είθισται στις γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο η μέλλουσα μητέρα δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται πηγαίνοντας σε εξειδικευμένα καρδιολογικά κέντρα για να κάνει την συγκεκριμένη εξέταση, καθότι χρειάζεται γιατρός με συγκεκριμένη εμπειρία διάγνωσης καρδιολογικών προβλημάτων του εμβρύου. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η καρδία ενός εμβρύου που βρίσκεται στις 16 – 17 εβδομάδες κυήσεως δεν είναι μεγαλύτερη από ένα φουντούκι.

Ο γιατρός Κος Βαμβακάρης με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα προσφέρει τον καρδιολογικό έλεγχο του εμβρύου μαζί με την εξέταση β’ επιπέδου σε όλες τις μέλλουσες μητέρες.

Κλείστε το ραντεβού σας στο Femina με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας