3ο 3μηνο εγκυμοσύνης

3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης   
(28 - 40 εβδομάδες) 
Και η εγκυμοσύνη σας φτάνει προς το τέλος...

Στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σιγά σιγά αρχίζετε να γίνεστε ολοένα, και πιό δυσκίνητη. Μπορεί να έχετε ελαφρές ενοχλήσεις στη πλάτη και στη μέση, πράγμα που οφείλεται στη χαλάρωση των ιστών της λεκάνης. Σκεφτείτε ότι είναι φυσικό, αφού, αρχίζει το σώμα σας να προετοιμάζετε για την διαδικασία της γέννησης. Η ελαφρά άσκηση ιδίως το κολύμπι, θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε, θα ελέγχετε καλύτερα το βάρος του εμβρύου και οι ενοχλήσεις, θα μειωθούν. Επιπλέον, η ευφορία που νιώθετε, μεταβιβάζεται και στο έμβρυο.

Στο Γυναικολογικό Μαιευτικό κέντρο femina, παρέχονται ασκήσεις ''ανώδυνου τοκετού'' - ''προετοιμασία'' για το φυσιολογικό τοκετό - ενώ, οι μαίες μας, μπορούν να σας βοηθήσουν με την πείρα που διαθέτουν, σε θέματα που αφορούν τη σωστή στάση του σώματος όταν στέκεστε, όταν κάθεστε, σηκώνεστε, και άλλα πολλά απλά και κατατοπιστικά. Όσον αφορά, τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν την περίοδο αυτή, ισχύουν τα ακόλουθα:

Στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είναι πολύ σημαντική η παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου. Το έμβρυο εξαρτάται αποκλειστικά, από τη λειτουργία του πλακούντα. Η εξέταση που μας καθησυχάζει γιά την ομαλή λειτουργία του πλακούντα, είναι η εξέταση Doppler. Με τη χρήση του υπερήχου Doppler,  μπορεί να μετρηθεί η ροή του αίματος στον ομφάλιο λώρο. Σε περίπτωση ανεπάρκειας του πλακούντα η ροή του αίματος είναι μειωμένη, πράγμα που έχει αντίκτυπο στο έμβρυο και δεν του ''επιτρέπει'' να αναπτυχθεί σωστά.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να γνωρίζουμε αν το μωρό μας, βρίσκεται σε μία άνετη κατάσταση για την ανάπτυξή του ή αντίστροφα, σε μιά κατάσταση ''ενδομήτριου στρες ''. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν, προληφθεί έγκαιρα. Στο femina, υπάρχει ειδικό μηχάνημα, με το οποίο καταγράφεται ο ρυθμός της καρδιάς του εμβρύου, και μπορούμε να βεβαιωθούμε από μιά ακόμα, εξειδικευμένη εξέταση ότι, αυτό δεν στρεσάρεται το Non -Stress Test (NST).

Το πόσο άνετα νιώθει ένα μωρό στην κοιλιά της μητέρας του, το βλέπουμε και από την εξέταση που λέγεται βιοφυσικό προφίλ. Αυτή η εξέταση σε εμάς, στο femina, γίνεται σε εβδομαδιαία βάση μετά το πέρας των 36 εβδομάδων κύησης. Η γυναίκα συνδέεται με ένα ειδικό μηχάνημα που καταγράφει την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, και -σε συνδυασμό με την υπερηχογραφική εξέταση- παρατηρούνται οι διακυμάνσεις και συγχρόνως, τυχόν συσπάσεις της μήτρας που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ηρεμία του εμβρύου, ειδικά, εάν αυτό δεν αναπτύσσεται ομαλά, ή είναι λιποβαρές.

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας κ Βαμβακάρης, δίνει μεγάλη σημασία όχι μόνο στο πως αισθάνεται η γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, αλλά ακόμα περισσότερο, και στο πως νιώθει το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της μητέρας του.

Στο Γυναικολογικό και Μαιευτικό κέντρο femina δε, χάρη στους υπερήχους υψηλής ευκρίνειας που παρέχονται, και στην εξειδίκευση του κ Βαμβακάρη στην εμβρυική καρδιολογία, πραγματοποιείται ο καρδιολογικός έλεγχος στο έμβρυο, με λεπτομέρεια και ακρίβεια. Καθώς, και σε όλες τις γυναίκες, και όχι μόνο ως είθισται, στις γυναίκες υψηλού κινδύνου γιά καρδιοπάθειες.

Έτσι, η μέλλουσα μητέρα δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται πηγαίνοντας σε εξειδικευμένα καρδιολογικά κέντρα γιά να κάνει την συγκεκριμένη εξέταση, για την οποία απαιτείται  γιατρός με συγκεκριμένη εμπειρία, στην διάγνωση καρδιολογικών προβλημάτων που αφορούν το έμβρυο. Θα πρέπει να ενημερωθείτε δε, ότι, η καρδούλα ενός εμβρύου στις 16 - 17 εβδομάδες κυήσεως, δεν είναι μεγαλύτερη από ένα φουντούκι. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως όσο σημαντική είναι η εξέταση του εμβρύου με το κατάλληλο σύγχρονο μηχάνημα, άλλο τόσο σημαντική είναι η εμπειρία και η ακριβής εκτίμηση της εξέτασης, από τον κατάλληλο γιατρό.

Εμπιστευτείτε μας λοιπόν, και η εγκυμοσύνη σας, θα προχωρά με ασφάλεια και χωρίς περιττά άγχη...

Και, στο τέλος του 3ου τριμήνου, 9 μήνες από την έναρξη αυτής της ''ιδιαίτερης'' περιόδου, ο Γυναικολόγος κ Βαμβακάρης και το προσωπικό του femina,  θα υποδεχτούμε μαζί σας, με ιδιαίτερη χαρά και πολλά χαμόγελα, όπως πάντα, το πολυπόθητο μικρό πλασματάκι... το μωρό σας !  

O Γυναικολόγος Μαιευτήρας κ. Γιάννης Βαμβακάρης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza”. Το 2001 στην Μεγάλη Βρετανία έλαβε τον τίτλο του Μαιευτήρα- Χειρουργού - Γυναικολόγου, μετά από την εκπαίδευση του σε μεγάλες γυναικολογικές και Μαιευτικές Κλινικές του Λονδίνου (KINGSTON Hospital, GRAVESEND Hospital, MAYDAY UNIVERSITY Hospital ) από γνωστούς και καταξιωμένους Καθηγητές της Γυναικολογίας - Μαιευτικής. Εξειδικεύτηκε κοντά στον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nicolaides, και κατέχει πιστοποίηση από το Fetal Medicine Foundation του Λονδίνου ( KINGS COLLEGE Hospital ) στην Εμβρυομητρική Ιατρική, Μαιευτική και Γυναικολογική υπερηχογραφία, Προγεννητικό έλεγχο Εμβρυική Καρδιολογία. Επίσης, έχει ειδικευτεί και έχει πολυετή εμπειρία, σε τομείς που αφορούν: Παθολογία αιδοίου & τραχήλου – Κολποσκόπηση, Γυναικολογική Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Λαπαροσκόπηση – Υστεροσκόπηση, Έλεγχο υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (IVF). Σήμερα, συνεργάζεται με τις πιο σύγχρονες ιδιωτικές Γενικές  Γυναικολογικές & Μαιευτικές Κλινικές της Αθήνας, και ιδιαίτερα, με την υπερσύγχρονη Γυναικολογική & Μαιευτική κλινική ΡΕΑ.

Test Γονιμότητας -30%

Αποκτήστε ολοκληρωμένο πακέτο γονιμότητας με
έκπτωση -30% για όλο τον Απρίλιο και Μάιο.

Δείτε περισσότερα

faliro

Αθήνα

Αγ. Αλεξάνδρου 22 & Θέτιδος 18, Παλαιό Φάληρο
Τ. +30 210 98 83 283
F. +30 210 98 83 251

faliro

Σύρος

Μυστρά 4, Ερμούπολη, Σύρος
Τ. +30 22810 88088