Αμνιοπαρακέντηση (αμνιοκέντηση)

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μία διαγνωστική επεμβατική εξέταση -πολύ σημαντική- που γίνεται για την ανίχνευση τυχόν χρωμοσωματικών ανωμαλιών του εμβρύου, οι οποίες, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ασθενειών, όπως π.χ. το σύνδρομο Down.

Ο Γυναικολόγος κ Βαμβακάρης, έχει εξειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο και διενεργεί σχεδόν καθημερινά στο femina, αυτή την ''ιδιαίτερα ευαίσθητη'' εξέταση. Συνιστά δε, την αμνιοπαρακέντηση :

  • αν υπάρχει κάποιο ''εύρημα'' στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας ή στον έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου
  • αν η μητέρα είναι φορέας κάποιας ασθένειας που συνδέεται με το φύλο
  • αν υπάρχουν στο παρελθόν καθ’ έξιν αποβολές, λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών
  • αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή άλλο παιδί στην οικογένεια, που έχει γεννηθεί με σοβαρό νευρολογικό νόσημα
  • αν υπάρχει άλλο παιδί ή στενό μέλος της οικογένειας, με χρωμοσωματική βλάβη
  • αν οι γονείς είναι φορείς συγκεκριμένων αυτοσωματικών υπολειπόμενα κληρονομικών ασθενειών
  • όσο μεγαλύτερη η ηλικία της μέλλουσας μητέρας, τόσο ''επιβάλλεται'' η ανάγκη της εξέτασης

Σε κάθε περίπτωση ο κ Βαμβακάρης γνωρίζει εκ πείρας, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την αμνιοπαρακέντηση και ενημερώνει εγκαίρως τους γονείς. Συνήθως, η εξέταση γίνεται μετά την 15η εβδομάδα της κύησης.

 Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 2 λεπτά, και είναι τελείως ανώδυνη. Επιστρέφετε στο σπίτι, και ξεκουράζεστε γιά 24 ώρες.

Σημειώνεται, πως πάντα οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό γενετικών ανωμαλιών, που δεν μπορούν να εντοπιστούν από την εξέταση, παρότι στο femina, γίνεται πάντα ο μοριακός καρυότυπος -μια εξελιγμένη τεχνική που διερευνά 150 σπάνια σύνδρομα.

cta desktop

 

cta mobile

O Γυναικολόγος Μαιευτήρας κ. Γιάννης Βαμβακάρης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza”. Το 2001 στην Μεγάλη Βρετανία έλαβε τον τίτλο του Μαιευτήρα- Χειρουργού - Γυναικολόγου, μετά από την εκπαίδευση του σε μεγάλες γυναικολογικές και Μαιευτικές Κλινικές του Λονδίνου (KINGSTON Hospital, GRAVESEND Hospital, MAYDAY UNIVERSITY Hospital ) από γνωστούς και καταξιωμένους Καθηγητές της Γυναικολογίας - Μαιευτικής. Εξειδικεύτηκε κοντά στον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nicolaides, και κατέχει πιστοποίηση από το Fetal Medicine Foundation του Λονδίνου ( KINGS COLLEGE Hospital ) στην Εμβρυομητρική Ιατρική, Μαιευτική και Γυναικολογική υπερηχογραφία, Προγεννητικό έλεγχο Εμβρυική Καρδιολογία. Επίσης, έχει ειδικευτεί και έχει πολυετή εμπειρία, σε τομείς που αφορούν: Παθολογία αιδοίου & τραχήλου – Κολποσκόπηση, Γυναικολογική Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Λαπαροσκόπηση – Υστεροσκόπηση, Έλεγχο υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (IVF). Σήμερα, συνεργάζεται με τις πιο σύγχρονες ιδιωτικές Γενικές  Γυναικολογικές & Μαιευτικές Κλινικές της Αθήνας, και ιδιαίτερα, με την υπερσύγχρονη Γυναικολογική & Μαιευτική κλινική ΡΕΑ.

Test Γονιμότητας -30%

Αποκτήστε ολοκληρωμένο πακέτο γονιμότητας με
έκπτωση -30% για όλο τον Απρίλιο και Μάιο.

Δείτε περισσότερα

faliro

Αθήνα

Αγ. Αλεξάνδρου 22 & Θέτιδος 18, Παλαιό Φάληρο
Τ. +30 210 98 83 283
F. +30 210 98 83 251

faliro

Σύρος

Μυστρά 4, Ερμούπολη, Σύρος
Τ. +30 22810 88088