Αιματολογικός έλεγχος

Στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχουγίνονται οπωσδήποτε αιματολογικές εξετάσεις.

Ο αιματολογικός έλεγχος περιλαμβάνει :

 • Γενική εξέταση αίματος
 • Προσδιορισμό της ομάδας αίματος & του ρέζους
  Η ύπαρξη του παράγοντα ρέζους είναι σημαντική γιατί, αν το ρέζους του μωρού είναι θετικό και της μητέρας, αρνητικό, είναι πολύ πιθανόν, να αναπτυχθούν αντισώματα κατά των ερυθρών αιμοσφαιρίων του νεογνού. Αν κυοφορήσει άλλο μωρό, τα αντισώματα της πρώτης εγκυμοσύνης θα καταστρέψουν τα αιμοσφαίρια του επόμενου παιδιού, προκαλώντας αιμολυτική αναιμία. Στην περίπτωση αυτή, χορηγείται στη μητέρα ένεση αντι-D ανοσοσφαιρίνης ρέζους.
 • Βιοχημικός έλεγχος για την λειτουργία του ήπατος και των νεφρών
 • Έλεγχος για ερυθρά
  Αν δεν υπάρχει ανοσία, η γυναίκα, θα πρέπει να εμβολιαστεί πριν μείνει έγκυος, περίπου 3 μήνες πριν συλλάβει. Η προσβολή κατά τη διάρκεια της κύησης από ερυθρά, είναι σοβαρή κατάσταση, με κίνδυνο γιά το έμβρυο.
 • Έλεγχος για ηπατίτιδα Β 
  Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και το αίμα. Αν η μητέρα είναι φορέας του ιού, μπορεί να το μεταδώσει στο νεογνό κατά τον τοκετό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει το μωρό να εμβολιαστεί αμέσως, μετά τη γέννηση.
 • Έλεγχος για σύφιλη
  Σήμερα, εμφανίζεται σπάνια, αλλά ίσως να έχετε προσβληθεί παλιότερα χωρίς συμπτώματα και χωρίς να το γνωρίζετε, μεταδίδεται στο νεογνό. Αν η εξέταση βρεθεί θετική, η νόσος θεραπεύεται εγκαίρως, με αντιβιοτικά.
 • Έλεγχος για HIV AIDS
 • Έλεγχος για κληρονομικές ασθένειες όπως, η μεσογειακή αναιμία  - κληρονομικής μορφής αναιμία.
  Αν το παιδί κληρονομήσει το γονίδιο της μεσογειακής αναιμίας από τον ένα γονέα, τότε θα είναι απλά φορέας, χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας.   Αν και οι δύο γονείς του παιδιού είναι φορείς, το παιδί πιθανώς, να πάσχει από τη νόσο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται επιβεβαίωση της υγείας του εμβρύου, με τη μέθοδο CVS ( χοριακές λάχνες ) ή αμνιοπαρακέντηση.
 • Έλεγχος για κυστική ίνωση  
  Είναι η πιό συχνά κληρονομούμενη νόσος στην Ελλάδα. Προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην λειτουργία των πνευμόνων, των ιδρωτοποιών αδένων κτλ με περαιτέρω επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του πάσχοντος. Αν ο ένας από τους δύο γονείς φέρει το παθολογικό γονίδιο, το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι υγιές, και θεωρείται φορέας της νόσου. Αν και οι δύο γονείς φέρουν το γονίδιο, τότε το παιδί θα πάσχει από τη νόσο.

Με τον ενδελεχή αιματολογικό προγεννητικό έλεγχο, εμείς στο feminaείμαστε ασφαλείς, ότι ''βαδίζουμε'' σωστά...έπονται τα υπόλοιπα...

 cta desktop

cta mobile

 

 

 

O Γυναικολόγος Μαιευτήρας κ. Γιάννης Βαμβακάρης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza”. Το 2001 στην Μεγάλη Βρετανία έλαβε τον τίτλο του Μαιευτήρα- Χειρουργού - Γυναικολόγου, μετά από την εκπαίδευση του σε μεγάλες γυναικολογικές και Μαιευτικές Κλινικές του Λονδίνου (KINGSTON Hospital, GRAVESEND Hospital, MAYDAY UNIVERSITY Hospital ) από γνωστούς και καταξιωμένους Καθηγητές της Γυναικολογίας - Μαιευτικής. Εξειδικεύτηκε κοντά στον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nicolaides, και κατέχει πιστοποίηση από το Fetal Medicine Foundation του Λονδίνου ( KINGS COLLEGE Hospital ) στην Εμβρυομητρική Ιατρική, Μαιευτική και Γυναικολογική υπερηχογραφία, Προγεννητικό έλεγχο Εμβρυική Καρδιολογία. Επίσης, έχει ειδικευτεί και έχει πολυετή εμπειρία, σε τομείς που αφορούν: Παθολογία αιδοίου & τραχήλου – Κολποσκόπηση, Γυναικολογική Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Λαπαροσκόπηση – Υστεροσκόπηση, Έλεγχο υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (IVF). Σήμερα, συνεργάζεται με τις πιο σύγχρονες ιδιωτικές Γενικές  Γυναικολογικές & Μαιευτικές Κλινικές της Αθήνας, και ιδιαίτερα, με την υπερσύγχρονη Γυναικολογική & Μαιευτική κλινική ΡΕΑ.

Test Γονιμότητας -30%

Αποκτήστε ολοκληρωμένο πακέτο γονιμότητας με
έκπτωση -30% για όλο τον Απρίλιο και Μάιο.

Δείτε περισσότερα

faliro

Αθήνα

Αγ. Αλεξάνδρου 22 & Θέτιδος 18, Παλαιό Φάληρο
Τ. +30 210 98 83 283
F. +30 210 98 83 251

faliro

Σύρος

Μυστρά 4, Ερμούπολη, Σύρος
Τ. +30 22810 88088