
Πότε συνιστάται η λαπαροσκόπηση;
Η λαπαροσκόπηση είναι η ιδανική λύση για γυναίκες που επιθυμούν ασφαλή και φιλική προς την ασθενή αντιμετώπιση. Είτε για την αφαίρεση καλοήθων μορφωμάτων είτε για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η ενδομητρίωση, προσφέρει αξιόπιστη φροντίδα με ελάχιστο τραύμα.
Η λαπαροσκόπηση αποτελεί μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική στη γυναικολογία. Παρέχει στον Γυναικολόγο, τη δυνατότητα να προβεί σε επεμβάσεις μέσα από μικρές οπές και χωρίς τομές, με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων. Ο ιατρός, έχει άριστη όραση του χειρουργικού πεδίου, μέσω της εικόνας που μεταδίδει η μικροκάμερα του λαπαροσκοπίου, στην οθόνη του.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται τόσο διάγνωση και στη θεραπεία. Διενεργείται μέσω μικρών τομών, μειώνοντας τον μετεγχειρητικό πόνο και επιταχύνοντας την ανάρρωση.
Ο Δρ. Γιάννης Βαμβακάρης είναι πιστοποιημένος στην Προηγμένη Γυναικολογική Λαπαροσκοπική Χειρουργική (Advanced Laparoscopy Surgery), έχει διατελέσει επιμελητής στο Τμήμα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Kingston University Hospital ( Μ. Βρετανία) και διαθέτει 30χρονη εμπειρία στην παθολογία τραχήλου μήτρας.
Εφαρμογές της λαπαροσκόπησης στη γυναικολογία
Η λαπαροσκόπηση είναι ιδανική για την αντιμετώπιση γυναικολογικών καταστάσεων, όπως:
- Ενδομητρίωση: Διενεργείται διαγνωστική λαπαροσκόπηση όταν δεν είναι σαφές το μέγεθος και η θέση των εστιών ενδομητρίωσης. Θεραπευτικά, εάν οι εστίες ενδομητρίωσης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με λέιζερ ή ηλεκτροκαυτηρίαση, τότε με λαπαροσκοπική τεχνική, αφαιρούνται ή καταστρέφονται οι εστίες, ανακουφίζεται η ασθενής από τον πόνο και βελτιώνεται η δυνατότητα γονιμότητας.
- Κύστεις ωοθηκών: Αφαιρούνται όταν προκαλούν συμπτώματα ή είναι ύποπτες για κακοήθεια. Δεν επηρεάζεται η γονιμότητα.
- Ινομυώματα: Αφαιρούνται μικρού και μεσαίου μεγέθους ινομυώματα τα οποία βρίσκονται στην επιφάνεια ή κοντά στην επιφάνεια της μήτρας. Ενδείκνυται ιδιαίτερα όταν υπάρχει μόνο ένα ή λίγα ινομυώματα και η κατάσταση της μήτρας είναι καλή.
- Περίδεση του τραχήλου της μήτρας λόγω ανεπάρκειάς της, προκειμένου να αποφευχθεί η αποβολή στο 2ο τρίμηνο της κύησης, όταν δεν έχουν αποδώσει άλλα μέτρα διάσωσης του εμβρύου. Επίσης, διενεργείται ως επείγουσα περίδεση, σε περίπτωση τραυματισμού, όπου κινδυνεύει η κύηση