Κλιμακτήριος – Εμμηνόπαυση

Το Femina λειτουργεί Ιατρείο κλιμακτηρίου και εμμηνόπαυσης, ενώ ο Γυναικολόγος Δρ. Γ. Βαμβακάρης, είναι εξειδικευμένος στη γυναικολογική ορμονολογία και διαθέτει κορυφαίο ιατρικό εξοπλισμό για να υλοποιήσει όλες τις σχετικές θεραπείες.

Διενεργείται ορμονολογικός έλεγχος και εφαρμόζονται τεχνικές αναζωογόννησης της ξηρότητας του κόλπου με υαλουρινικό και με σύγχρονο laser ND YANG, αναλόγως του μεγέθους του προβλήματος κάθε γυναίκας.

Τα παραπάνω επισημαίνονται προκαταρκτικά, διότι δεν ενδείκνυνται όλες οι θεραπείες για όλες τις γυναίκες και χωρίς τις οδηγίες του Ιατρού για το δικό τους αποκλειστικά ιατρικό προφίλ, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία τους, καθώς σε κάποιες ανακουφιστικές θεραπείες υπάρχουν απόλυτες και σχετικές αντενδείξεις. Ο Γυναικολόγος τους είναι που θα προσδιορίσει τόσο τους κινδύνους όσο και τις θεραπευτικές επιλογές.

Κλιμακτήριος

Η κλιμακτήριος είναι μία φυσιολογική φάση στην ζωή της γυναίκας, με μικρές σταδιακές αλλαγές. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που προηγείται της μόνιμης διακοπής της περιόδου, και μπορεί να ξεκινήσει από 2 έως και 10 χρόνια πριν.

Στην έναρξη της κλιμακτηρίου, σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα και συνήθως, ακολουθεί την ηλικία που η μητέρα της γυναίκας, ”μπήκε” στην κατάσταση αυτή.

H γυναίκα παρουσιάζει διαταραχές στην περίοδό της, δηλ. μεγαλύτερη ή μικρότερη αιμορραγία στην περίοδο, περισσότερες ή λιγότερες ημέρες περιόδου, αίμα ενδιάμεσα, παροδικές εφιδρώσεις, διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου ή της διάθεσης, κτλ.

Ο Γυναικολόγος Δρ. Γιάννης Βαμβακάρης, συζητάει πάντα εκτενώς την κάθε περίπτωση, και λαμβάνοντας υπόψιν και το ατομικό /οικογενειακό ιστορικό της γυναίκας, μετά από την απαραίτητη γυναικολογική εξέταση, συνιστά μία σειρά από εξετάσεις όπως:

  • πλήρη ορμονολογικό έλεγχο  (FSH, LH, E2, PRL)
  • γενική εξέταση αίματος, σάκχαρο
  • ορμονικό έλεγχο του θυρεοειδούς
  • σίδηρο και φερριτίνη
  • και άλλες πιο ειδικές όπως, δείκτες  ( CΑ 125, CA 15-3, CEA, CA 19-9 )

Έτσι, ο Ιατρός έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την υγεία της γυναίκας οπότε και είναι σε θέση να την ενημερώσει και να την καθοδηγήσει σχετικά.

Η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση, η διατήρηση ενός σταθερού ‘’ωραρίου’’ ύπνου, η διατήρηση της ποιότητας στην συντροφική σχέση, το γενικότερο ενδιαφέρον για τη ζωή και τις εκπλήξεις της, είναι παράγοντες που βοηθούν σε μεγάλο βαθμό, την ομαλή μετάβαση σε μία πιο ώριμη αλλά, καθόλου βαρετή περίοδο της ζωής.

Επίσης, αν σε κάποιες περιπτώσεις, η γυναίκα νιώθει λίγο περισσότερο δυσάρεστα στην καθημερινότητά της, χορηγούνται ήπια φυτικά συμπληρώματα.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική κατάσταση στην οποία, εγκαθίσταται μόνιμη διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών, με αποτέλεσμα την απουσία εμμήνου ρήσεως. Εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου καθώς η γυναίκα μεγαλώνει και η συνήθη ηλικία, είναι ανάμεσα στα 49 – 52 έτη για τις Ελληνίδες.

Μιλάμε για εμμηνόπαυση όταν η γυναίκα παρουσιάζει :

  • απουσία περιόδου για διάστημα τουλάχιστον, 12 μηνών
  • αυξημένα επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης ( FSH )

Συμπτώματα στην φάση αυτή είναι :

  • διαταραχές σταδιακά, της περιόδου, μεγάλα μεσοδιαστήματα χωρίς περίοδο και τελικά απουσία της
  • συχνός πονοκέφαλος
  • αϋπνία, διαταραχή στις συνήθεις συνήθειες του ύπνου
  • αύξηση του σωματικού βάρους
  • ξηρότητα του κόλπου, ενόχληση ή πόνος στην επαφή
  • εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, εναλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος ( ζέστη- ψύχος )
  • νευρικότητα, ευερεθιστότητα, μεταπτώσεις στη διάθεση

Όλα τα παραπάνω ανάλογα την περίπτωση, βιώνονται είτε πιο ήπια, είτε περισσότερο ενοχλητικά από τη γυναίκα. Ο Γυναικολόγος Δρ. Γ. Βαμβακάρης, σεβόμενος την ιδιαίτερη φύση της γυναίκας, είναι δίπλα της, συστήνοντας  ως απαραίτητα-αρχικά, τα παρακάτω :

  • πλήρη ορμονικό έλεγχο, γενικές αιματολογικές εξετάσεις, έλεγχο του θυρεοειδούς, ειδικές εξετάσεις  ( CA 125, CEA, CA 15-3, CA 19-9 )
  • γυναικολογική εξέταση
  • εξέταση των μαστών και απεικονιστικό έλεγχο με μαστογραφία
  • μέτρηση οστικής πυκνότητας

Αφού όλα τα παραπάνω είναι συμβατά με τη φάση που περνάει η γυναίκα, προτείνονται ειδικά φυτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όλης αυτής ”της ορμονικής αναταραχής”. Είναι ακίνδυνα και βοηθούν. Δίδονται και άλλα  σκευάσματα που ”αναζωογονούν” τοπικά, το γεννητικό σύστημα της γυναίκας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σημαντικότατο ρόλο παίζει η ίδια η γυναίκα. Η κάθε γυναίκα μπορεί να διαχειριστεί από μόνη της, τις μικρές αλλαγές. Είναι μέρος της ζωής, η οποία έτσι και αλλιώς, συνεχίζεται!

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ
Call Now Button