Facebook Pixel

Υπογονιμότητα στη γυναίκα

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η προσπάθεια να  μείνει μια γυναίκα έγκυος (με συχνή επαφή) για τουλάχιστον ένα χρόνο χωρίς επιτυχία.

Συμπτώματα ή παράγοντες γυναικείας υπογονιμότητας, είναι:

  • Διαταραχές του κύκλου έμμηνης ρήσης όπως αμηνόρρροια, εμμηνορροϊκός κύκλος άνω των 35 ημερών, μικρότερος των 21 ημερών μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχετε ωορρηξία.
  • Η ηλικία: Μέχρι την ηλικία των 35 ετών, συνιστάται  να προσπαθήσουν να μείνουν έγκυες για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τον έλεγχο ή τη θεραπεία. Για ηλικίες μεταξύ 35 και 40 ετών, συζητήστε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας μετά από έξι μήνες δοκιμής. Εάν είστε άνω των 40 ετών, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ξεκινήσει αμέσως τον έλεγχο ή τη θεραπεία.
  • Συνήθειες επιβλαβείς: Το κάπνισμα που αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση των ωοθηκών και καταστρέφει τα  ωάρια, το υπερβολικό βάρος το οποίο επηρεάζει την κανονική ωορρηξία, προηγούμενες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, άγχος.
  • Ένα ποσοστό των αιτίων που προκαλούν υπογονιμότητα, παραμένει άγνωστο.

Το πιο σημαντικό στη διαδικασία διερεύνησης της υπογονιμότητας είναι η σωστή ενημέρωση και η διεξαγωγή όλων των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων που θα βοηθήσουν τον ιατρό να  έχει μια πλήρη εικόνα των πιθανών αιτιών της ώστε να μπορέσει να προτείνει τις στοχευμένες θεραπείες.

Στο Κέντρο Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Αναπαραγωγής femina, ο Γυναικολόγος Δρ. Γιάννης Βαμβακάρης είναι ειδικός στη γυναικεία και ανδρική υπογονιμότητα, πιστοποιημένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF), μετεκπαιδευθείς στη γυναικολογική ενδοσκόπηση και στη γυναικολογική ενδοκρινολογία. Είναι ο ειδικός Γυναικολόγος που θα σας κατευθύνει σωστά. Υπάρχει ένα σύνολο από διαφορετικές θεραπείες για την υπογονιμότητα, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Διαγνωστικές εξετάσεις για τη γυναικεία υπογονιμότητα

Ο τύπος και η έκταση των εξετάσεων που θα γίνουν σε μία γυναίκα για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας, εξαρτώνται από την κλινική εξέταση, το ατομικό ιστορικό και την κατάστασή της (ηλικία, παχυσαρκία, ψυχογενής ανορεξία, αλκοόλ, κάπνισμα, στρες κ.α)

Ο έλεγχος υπογονιμότητας στο femina,  περιλαμβάνει :

  • Tο ατομικό ιστορικό
    Ο γιατρός θα συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την ηλικία εμφάνισης της πρώτης σας περιόδου, την διάρκεια του κύκλου σας, αν έχετε ιστορικό ενδομητρίωσης, φλεγμονών, προηγούμενες εγκυμοσύνες, τυχόν διακοπές κύησης, αποβολές, είδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείται, αν παίρνετε φάρμακα, καπνίζετε, εάν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση, επεμβάσεις που έχετε κάνει, σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσες κτλ.
  • Tο οικογενειακό ιστορικό
    Ο γιατρός ερευνά την κληρονομικότητα που φέρετε από την πλευρά της μητέρας σας, σχετικά με το ιατρικό – γυναικολογικό της ιστορικό, όπως την ηλικία εμμηναρχής / εμμηνόπαυσης, τον αριθμό των παιδιών που απέκτησε, παθήσεις που τυχόν υπήρξαν κτλ.
  • Tη φυσική εξέταση
    Λαμβάνεται υπόψιν η αναλογία ύψους / βάρους σας, γίνεται τέστ Παπανικολάου, υπερηχογράφημα διακολπικό, εξέταση των μαστών  (πλήρης δηλ. γυναικολογικός έλεγχος )
  • Συστήνονται πλήρεις μικροβιολογικές εξετάσεις 
    ( γενική αίματος, γενική ούρων, ορμόνες θυρεοειδούς, πλήρης βιοχημικός έλεγχος )
  • Συστήνεται ορμονικός έλεγχος 
    ( προσδιορισμός προγεστερόνης – επιβεβαίωση ότι γίνεται ωορρηξία, προσδιορισμός της προλακτίνης κτλ )
  • Άλλες εξετάσεις
    Ανάλογα με τα ευρήματα από τις εξετάσεις της κάθε γυναίκας διερευνά στο Ιατρείο με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, πιθανές αιτίες υπογονιμόητας (κολποσκόπηση, ανώδυνη υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία με αφρό, υστεροσκόπηση). Εάν απαιτείται, διενεργεί ο ίδιος διαγνωστική ή και θεραπευτική λαπαροσκόπηση σε Κλινική.

Αν η γυναίκα αντιμετωπίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υπογονιμότητας, αναλόγως του προβλήματος, μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση της ωοθηκικής λειτουργίας και την παραγωγή περισσότερων ωαρίων, ή για την πρόκληση ωορρηξίας, ή για την πάχυνση του ενδομητρίου της μήτρας, ή για την ωρίμανση των ωαρίων και την πρόκληση ωορρηξίας.

Αν έχει διαπιστωθεί κάποια στένωση σαλπίγγων, πολύποδες, ινομυμώματα, κ.α, αντιμετωπίζει επεμβατικά – με διαφορετικές ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές κατά περίπτωση – το πρόβλημα.

Αν η γυναίκα δεν παρουσιάζει συγκεκριμένο πρόβλημα με την γονιμότητά της, ακολουθεί ο έλεγχος της γονιμότητας του συντρόφου.

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της γυναίκας για κάποια πιθανή αιτία υπογονιμότητας, ο Δρ. Γ. Βαμβακάρης ενημερώνοντας το ζευγάρι, δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την πορεία της κατάστασης και ενημερώνει για τις άλλες πιθανές επιλογές, όπως:

Ο Δρ. Γιάννης Βαμβακάρης, είναι επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης “GENESIS”

Call Now Button