Εάν παρά τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος, έχει παρέλθει διάστημα ενός έτους και δεν έχετε καταφέρει να συλλάβετε, θα πρέπει να έχετε κατά νου την πιθανότητα εσείς ή ο σύντροφός σας, ή και οι δύο, να αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας.

 Εκεί, αρχίζει η επίσκεψη σε εμάς, στο femina, και τον Γυναικολόγο Μαιευτήρα κ. Βαμβακάρη, για την διερεύνηση κάποιας πιθανής αιτίας.

στο femina σεβόμαστε, και στηρίζουμε την Μητρότητα. Αυτό γιά εμάς, ξεκινάει από την στιγμή που μιά γυναίκα επιθυμεί να γίνει μητέρα έως και την στιγμή, που το όνειρό της να κρατήσει στα χέρια της το μωρό της,  γίνει πραγματικότητα. Παρέχουμε ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα και στήριξη.

Ο έλεγχος υπογονιμότητας στη γυναίκα, περιλαμβάνει :

 • Tο ατομικό ιστορικό
  Ο γιατρός θα συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την ηλικία εμφάνισης της πρώτης σας περιόδου, την διάρκεια του κύκλου σας, αν έχετε ιστορικό ενδομητρίωσης, φλεγμονών, προηγούμενες εγκυμοσύνες, τυχόν διακοπές κύησης, αποβολές, είδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείται, αν παίρνετε φάρμακα, καπνίζετε, εάν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση, επεμβάσεις που έχετε κάνει, σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις κτλ.
 • Tο οικογενειακό ιστορικό
  Ο γιατρός ερευνά την κληρονομικότητα που φέρετε από την πλευρά της μητέρας σας, σχετικά με το ιατρικό – γυναικολογικό της ιστορικό, όπως την ηλικία εμμηναρχής / εμμηνόπαυσης, τον αριθμό των παιδιών που απέκτησε, παθήσεις που τυχόν υπήρξαν κτλ.
 • Tη φυσική εξέταση 
  Λαμβάνεται υπόψιν η αναλογία ύψους / βάρους σας, γίνεται τεστ Παπανικολάου, υπερηχογράφημα διακολπικό, εξέταση των μαστών  ( πλήρης δηλ. γυναικολογικός έλεγχος )
 • Συστήνονται πλήρεις μικροβιολογικές εξετάσεις 
  ( γενική αίματος, γενική ούρων, ορμόνες θυρεοειδούς, πλήρης βιοχημικός έλεγχος )
 • Συστήνεται ορμονικός έλεγχος  
  ( προσδιορισμός προγεστερόνης – επιβεβαίωση ότι γίνεται ωορρηξία, προσδιορισμός της προλακτίνης κτλ )
 • Άλλες εξετάσεις 
  Ανάλογα την περίπτωση, είναι η λαπαροσκόπηση, η υστεροσκόπηση, το υπερηχογράφημα κτλ.

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της γυναίκας για κάποια πιθανή αιτία υπογονιμότητας, ο κ Βαμβακάρης ενημερώνοντας το ζευγάρι, δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την πορεία της κατάστασης. Αν η γυναίκα δεν παρουσιάζει συγκεκριμένο πρόβλημα με την γονιμότητά της, ακολουθεί ο έλεγχος της γονιμότητας του συντρόφου.