Εάν παρά τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος, έχει παρέλθει διάστημα ενός έτους και δεν έχετε καταφέρει να συλλάβετε, θα πρέπει να έχετε κατά νου την πιθανότητα εσείς ή ο σύντροφός σας, ή και οι δύο, να αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας.

Εκεί, αρχίζει η επίσκεψη σε εμάς, στο femina, και τον Γυναικολόγο Μαιευτήρα κ. Βαμβακάρη, για την διερεύνηση κάποιας πιθανής αιτίας.

Ο έλεγχος υπογονιμότητας στη γυναίκα, περιλαμβάνει :

  • Tο ατομικό ιστορικό
    Ο γιατρός θα συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την ηλικία εμφάνισης της πρώτης σας περιόδου, την διάρκεια του κύκλου σας, αν έχετε ιστορικό ενδομητρίωσης, φλεγμονών, προηγούμενες εγκυμοσύνες, τυχόν διακοπές κύησης, αποβολές, είδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείται, αν παίρνετε φάρμακα, καπνίζετε, εάν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση, επεμβάσεις που έχετε κάνει, σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσες κτλ.
  • Tο οικογενειακό ιστορικό
    Ο γιατρός ερευνά την κληρονομικότητα που φέρετε από την πλευρά της μητέρας σας, σχετικά με το ιατρικό – γυναικολογικό της ιστορικό, όπως την ηλικία εμμηναρχής / εμμηνόπαυσης, τον αριθμό των παιδιών που απέκτησε, παθήσεις που τυχόν υπήρξαν κτλ.
  • Tη φυσική εξέταση 
    Λαμβάνεται υπόψιν η αναλογία ύψους / βάρους σας, γίνεται τέστ Παπανικολάου, υπερηχογράφημα διακολπικό, εξέταση των μαστών  ( πλήρης δηλ. γυναικολογικός έλεγχος )
  • Συστήνονται πλήρεις μικροβιολογικές εξετάσεις 
    ( γενική αίματος, γενική ούρων, ορμόνες θυρεοειδούς, πλήρης βιοχημικός έλεγχος )
  • Συστήνεται ορμονικός έλεγχος  
    ( προσδιορισμός προγεστερόνης – επιβεβαίωση ότι γίνεται ωορρηξία, προσδιορισμός της προλακτίνης κτλ )
  • ‘Αλλες εξετάσεις
    Ανάλογα την περίπτωση, είναι η λαπαροσκόπηση, η υστεροσκόπηση, το υπερηχογράφημα κτλ.

Αφού ολοκληρωθει ο έλεγχος της γυναίκας για κάποια πιθανή αιτία υπογονιμότητας, ο κ Βαμβακάρης ενημερώνοντας το ζευγάρι, δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την πορεία της κατάστασης. Αν η γυναίκα δεν παρουσιάζει συγκεκριμένο πρόβλημα με την γονιμότητά της, ακολουθεί ο έλεγχος της γονιμότητας του συντρόφου.